• OMX Baltic−0,21%262,46
  • OMX Riga1,09%887,15
  • OMX Tallinn−0,2%1 691,9
  • OMX Vilnius−0,06%1 003,01
  • S&P 500−0,19%5 702,55
  • DOW 300,09%42 063,36
  • Nasdaq −0,36%17 948,32
  • FTSE 100−1,19%8 229,99
  • Nikkei 2251,53%37 723,91
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%103,34
  • OMX Baltic−0,21%262,46
  • OMX Riga1,09%887,15
  • OMX Tallinn−0,2%1 691,9
  • OMX Vilnius−0,06%1 003,01
  • S&P 500−0,19%5 702,55
  • DOW 300,09%42 063,36
  • Nasdaq −0,36%17 948,32
  • FTSE 100−1,19%8 229,99
  • Nikkei 2251,53%37 723,91
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%103,34
  • 25.02.16, 14:45
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: Hubane kohvik Kopli tänaval

Kalamaja kulinaarne oaas on laienenud raudteejaamani. Seni üksnes Aasia kiirsööki, õlut ja burgereid pakkuvale Balti jaama tagusele Kopli tänavale on tekkinud väike hubane kohvik Sõbrad.
Lapiteki mustrist inspiratsiooni saanud sisekujundus on rõõmus ja maitsekas.
  • Lapiteki mustrist inspiratsiooni saanud sisekujundus on rõõmus ja maitsekas. Foto: Raul Mee
Maitseelamus
Sõbrad
22 p (30 võimalikust)Toit ja jook: 7 punktiTeenindus: 8 punktiInterjöör: 7 punkti
Aadress: Kopli 2C, TallinnTelefon:  5020185Avatud: P-N 11-22, RL 11-23Põhiroogade hinnad: 7-8.70 eurot
Piirkond otsustab kõik, ütlevad restoranijuhid. Balti jaama ümbrus on restoranidele ja kohvikutele raske piirkond. Inimesi jätkuks, aga hiidviinapood, pandimaja ja teised jaamaümbrust kujundavad tegurid pikemale istumisele ei kutsu. Nii ongi sealne gastronoomiline tipp olnud seni burgerla, Statoli-nimeline söökla ja tšeburekiputka. Kuni uksed avas sõbralik Sõbrad.
Sisekujundus võtab malli lapitekist, milliseid on sealsamas Kopli-Kalamaja kodudes ilmselt sadu ja sadu. Lapitekiliseks on kujundatud lagi, seinad ja kohati ka mööbel. Lapitekindust täiendavad sitskardinad, satsilise servaga laudlinad ja heegeldatud linikud. Kuigi hubasus on saavutatud odavate vahenditega, ei mõju see odavalt.
Sobib kõigega
Nii kui kujundus, kannab ka toidukaart piirkonna vaimu, tegemata maitsetes allahindlust. Menüü manööverdab aegumatu klassika ja kaasaegsete restoranihittide vahel, sobides kokku sisekujunduse, koha, naabrite, peaaegu tahaks öelda et ka rongiliikluse, ilma ja sisepoliitilise olukorraga.
Ehedat klassikat esindab jaamataguses söögikohas vanakooli seljanka: tummine, lihane ja vürtsikas. Seljanka nime alla on aegade jooksul mahtunud pea kõik, mida supitaldrikust süüa annab ja mis on punakat värvi. Sõbrad on selle paljukannatanud klassiku maine taastanud.
Kui klassika on suuremalt jaolt idamõjuline, siis kulinaarne kaasaeg on saabunud läänest ning seda esindavad Sõprades uue aja hittideks saanud Caesari salat, sinimerekarbid safranises veinileemes ja tiramisu. Caesari salati renomeed on mitu aastakümmet Hiina kapsa ja kes teab veel millega õõnestatud, kuid Sõprade Caesar on originaalitruu ja väga maitsev: Rooma salat, tugev kaste, juustulaastud.
Vähem magusat
Nõrgemini on Sõprades esindatud saiakeste ja kookide pool. Üks pirukas, kaks rulli ja üks kook – teisel päeval polnud enam sedagi – kohviku mõõtu välja ei anna. Mis parata, napp on meie söögikohasõnavara: kohvik, restoran, söökla, söögituba ja ongi peaaegu kõik. Bistroo pole kodunenud, kõrts on liiga labane, tavern jääb võõraks, lokaal ja trahter liiga vanaaegsed.
Kui teenindaja küsis “kuidas maitses”, tundus mulle üle hulga aja, et ta tõepoolest tahtis seda teada. Kui laual põlenud küünal kustus, pandi seda kohe tähele ja toodi uus. Salvrätid olid küll paberist, kuid paksemad ja ilusamad kui nii mõneski suures restoranis. Laudadel olid värsked lilled – veebruarikuus! Lastenurka ei olnud, aga riiul mängude ja joonistustarvetega oli olemas.
Ainult televiisor mõjus selles lapilises ja satsilises kohas võõrkehana, kuigi isegi sellele oli lapitekiline raam ümber tehtud. Taustamuusika oli Sõprades tasane ja neutraalne, aga see mängis omasoodu, televiisoripildist sõltumata. Kui televiisor kinni keerata ning Caesari salatis ja päevapakkumises kohal olnud lõhekala veidi mõõdukamas kuumuses küpsetada, võiks nii enda kui ka sõprade kõhu täitmise küll Sõprade hoolde usaldada.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 09.09.24, 16:29
Kuidas muuta avatud kontor töötajasõbralikuks? Kuidas võimestada tiimi ja edastada keerulisi sõnumeid?
Kiiresti muutuvas ja ebakindlas maailmas vajavad organisatsioonide juhid ja tiimiliikmed pidevat enesetäiendamist. Tallinna Ülikool pakub lisaks mikrokraadidele juhtimist ja organisatsiooni arengut toetavaid tellimuskoolitusi, mida on võimalik kohandada vastavalt vajadusele. Koolitused on teaduspõhised ja praktilised. Uusi õpitud teadmisi ja oskusi on võimalik ettevõtte igapäevatöösse rakendada.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele